SLACKlive

Codex Ninja.



K napsání následující úvahy mě vede pár otázek na který bych si společně s Vámi, chtěl odpovědět v souvislosti s Nija urban Line- highline.



Nejprve bych se zastavil u toho, co je to Nija Urban Line.
N.U.L. je lajna která se natahuje většinou ve městech na veřejných prostranstvích, mezi věže kostelů, mezi mrakodrapy, mosty atd. Hlavním znakem je, že se natahuje potají, většinou v noci a to proto, že se předpokládá, že vlastník prostoru nebo objektů, kde se lajna natahuje o tom: A/ neví...B/ nepovolil to...
C/ zakázal to.
Z toho plyne, že už samotná montáž (někdy už i samotné přípravy na montáž), má v sobě adrenalínový náboj, mnohdy větší, něž potom vlastní lajna (zvlášť když se nejedná o highline).
Právě proto se stává, hlavně v zimě, kdy se aktivity v přírodě omezují na minimum, stále přitažlivější záležitostí.



Přestože nikde v zákoně není výslovně uvedeno, že by se lajna někde natahovat nesměla, je jasné, že i pro N.U.L. platí obecně platné zákony a to hlavně vzhledem k bezpečnosti nezúčastněných osob, ochrany majetku, často památkově chráněného, vstupů na soukromé pozemky atd.
To a pár dalších postřehů, mě vede k názoru, že by bylo vhodné vytvořit jakýsi Codex Ninja.
Je mi jasné, že se pouštím na velice tenký led. Jak dát pravidla něcemu, co jde ze samé podstaty věci proti všem pravidlům. A to, čím víc, tím líp!
Přesto si myslím, že by bylo dobré, na ten led vstoupit a formulovat pár základních pravidel. Ovšem, čím míň, tím líp!
Předložím pár postřehů, které mě v této souvislosti napadají a budu jenom rád, když se k nim kdokoli vyjádří, doplní a podiskutuje.

Myslím si, že prvním a asi jediným naprosto striktním a nikdy nepřekročitelným a závazným pravidlem je: Neohrozit zdraví nikoho nezúčastněného. ( ovšem co se týče případného rizika zranění lajnerů, je samozřejmě na uvážení každého osobně.) O tomto nemá cenu se rozepisovat a polemizovat.

Takže pravidlo číslo jedna: Neohrozíš nezúčastněné osoby!

Další věcí nad kterou je třeba se zamyslet a která by se už mohla pojmout jako součást Codexu, je možná způsobená škoda na majetku.
Tady už bych tak striktní nebyl. Je na každém, aby zvážil rizika poškození objektu, například při napínání lajny třeba na památkově chráněných objektech. Jenom bych chtěl vyjádřit svůj názor, že pokud už k nějaké škodě dojde, je naprosto nezbytné, aby lajner-lajneři přijali zodpovědnost za svoje počínání a škodu zaplatili, nebo odstranili. Jinými slovy. Pokud už jsem přesvědčen, že danou lajnu "prostě musím dát" zakalkuluju si i případné možné výdaje na opravu. Polámaná kostelní věž, nebo oprava fasádních prvků, může být dost slušný zásek do rozpočtu.

Z toho plyne pravidlo číslo dvě: Případnou hmotnou škodu nahradíš!




Zasklít prokopnuté okno, je prkotina v porovnání s nátěrem sedmi pater fasády, postříkané krví.( zde se ovšem nejednalo o N.U.L.)


Jako další nezanedbatelný aspekt N.U.L. je možnost zásahu Policie.
Jak bude probíhat a jestli k němu vůbec dojde, bude samozřejmě záviset na okolnostech. Je jasné, že se bude lišit domluva někde na prázdném nočním náměstí- viz. Vejvisova a Stenliho lajna v Liberci, od zásahu Urny, kvůli hajlajlajně někde mezi bankou a gotickým chrámem, uprostřed velkoměsta...
V tomto případě bych se přimlouval-můj názor- opět přijmout zodpovědnost a nést si důsledky svého počínání. Takže nezdrhat, ale postavit se čelem. Ve většině případů, nedojde-li ohrožení a nebo ke škodě, se to stejně obejde jenom domluvou a vykázáním, to především u lajn na veřejných prostranstvích. V případě neoprávněného vniknutí, to už ale muže být citelná pokuta. Opět bych se přimlouval, aby každý zvážil, nakolik je pro něj ten který projekt důležitý, a podle toho se zařídil. Btw. Urně stejně nezdrhneš.
(Pozn. autora: Urna = útvar rychlého nasazení.)

Takže pravidlo číslo tři: Nezdrhat a neprat se s Policií.


Posledním bodem a jedním z hlavních důvodů, proč píšu tenhle článek, je zamyšlení se nad vhodností, znovuopakování lajn tam, kde už byla jednou natažená a kde došlo na zásah Policie.
Nebo-li, chtěl bych vznést otázku, nejlépe na konkrétním případu: Je vhodné znovu natahovat lajnu na náměstí v Liberci? (Pozornost s jakou se Vejvisova a Stenliho lajna setkala, by mohla někoho svádět k jejímu opakování). Za sebe říkám, že podle mě už NE. Myslím si, že je to uzavřená záležitost a klukům gratuluju.
K tomuto závěru mě vede doměnka, že kouzlo N.U.L. je právě v tom, že se jedná o něco řekněme...ilegálního, s potenciální možností problémů s Policií. V případě opakovaní lajn na stejných místech, s vědomím, "že se mi stejně nemůže stát nic hroznýho" se podle mě, zcela vytrácí kouzlo Nija Urban Line. Nehledě k tomu, že opakované zásahy městké policie jistě nepřispějí k popularitě slackline a můžou v konečném důsledku vést k problémům i na místech kde jsme zatím tolerováni.





Jiná věc je například Ninja Urban Highline v Praze u Národního divadla přes vodu na ostrov.
Tam se to zatím obešlo bez zásahu a lajna má sama o sobě potenciál pobavit se na dlouhé vasrhajlajně.
To je můj názor na znovuopakování N.U.L.Někdo možná nebude souhlasit, ale já to tak vidím.
Proto bych navrhoval- tady bych ovšem nechal prostor k diskuzi:

Pravidlo číslo čtyři: Neopakovat lajny tam kde už zasahovala Policie.

No a to je ode mne asi vše. Jak říkám. Čím míň, tím líp a znovu opakuji, že budu jenom rád, když se na toto téma vysloví každý kdo má nějakou připomínku, nápad nebo cokoli...
Výsledkem by pak mohl být skutečně nějaký " Codex Ninja", který by se mohl třeba i dodržovat a ctít.

Ninja Urban Line zdar! Kolouch.



  • HOME
  • BACK