SLACK live

Petzl Slack Trip 2009

Keep Bilance . Petzl Slack Trip 2009.

O víkendu 15.-17.5. se v areálu kempu Pod Císařem uskutečnil první oficiální Petzl Slack Trip. V následujících pár řádcích bych se pokusil krátce shrnout, jak to vše vlastně probíhalo.

Pátek:

Natahování lajn. To bylo něco!

Největším oříškem byla nutnost nahnout co nejvíc lajn vedle sebe a to tak , aby nebyly moc blízko u sebe a přitom co nejlíp využít potenciál místa které jsme měli k dispozici. K natažení jedné lajny je totiž zapotřebí, jak známo, dva pevné body na obou koncích. No a tady vyvstal mnohde problém. Hned první dvě lajny jsme museli kotvit za auto, přičemž auto bylo ještě potřeba následně dokotvit kvůli silnému tahu dvou, téměř 40-ti metrových lajn. ( foto tranďák). Několik dalších kotvících bodů jsme museli zdvojit s ohledem na nedostatečnou pevnost stromů . Dalším úskalím bylo, aby se na každé lajně dal vyměřit úsek 30-ti (několik lajn 25-ti) metrů a při tom se nemuselo začínat až těsně u kmene- kde občas překážely větve- nebo chodit až ke kladkám. Podtrženo sečteno, večer jsme toho měli „plný kecky“ a shodli jsme se , že tolik lajn, za jeden den, jsme ještě netahali. Po setmění jsme ještě vyzkoušeli lampiony a ohniváci se rozcvičili na sobotní vystoupení...
(foto lampiony a ohniváci, lajtstic).

Pátek/ sobota: To byla noc!

Po setmění se rozfučel vítr a zahrál nám na devět, různou silou napnutých lajn. Bengál! K ránu se potom vyplnila předpověď a začalo pršet! (foto déšť 2-3 ks)

Sobota: Leje, prší, poprchává....prší, prší, jen se leje!

Přijíždějící účastníci však mají dobré zprávy, stejně tak i Karel Bělina: „ ...se to roztrhá“. Čekáme vaříme čaj a zkoušíme odhadovat další vývoj. Je jasné že nestíháme. Zbývá napnout ještě kolem dvaceti! lajn. No co v nejhorším případě to odsunem na neděli a trochu zkrátíme časový limit. Místně vysledovaná pranostika praví : „ Když Karel odchází do skal, tak to už neprší“. A taky že ne! Je deset, přestalo pršet, tak hurá tahat. Teď už je nás na to víc, takže před polednem je nataženo osmnáct lajn- není jich teda třicet, jak jsme původně plánovali, ale vzhledem k okolnostem...(foto lajny před startem)

Sobota 12´35 hod.

Start! Osmnáct lajnerů vyráží s cílem zdolat za pět hodin co nejvíckrát lajnu. Snahou každého je aby na první pokus ušli bez pádu co největší vzdálenost a umístili se v soutěži o nejlepší OS pokus. Na zaváhání každého lajnera čeká další adept, připravený okamžitě vyrazit, jakmile se lajna po jeho pádu uvolní. Dost OS pokusů končí poměrně záhy, nervozita je umocněna vidinou ceny pro vítěze- dvou kusů dvojkladek Geminy od Petzla. (foto něco jak se fotilo před startem +1-2 ) Záhy odpadají první favorité Mike z Německa, Daemon z Polska a kluci z Novoměstské slak sekce Luky a Frýmen. Dále pak končí George a Smolda- oba Singing Rock Slackline Team. Poslední z již nastoupivších, pokračují Kajoch- Singig Rock Slackline Team a Míra- Slacklive wemaster, který je, se svým osobákem 2400m bez pádu, jedním z horkých kandidátů na vítěze. Dalšími horkými favority jsou Kwjet (Slackshop) a Janek Galek z Polska, kteří vše vsází na OS kartu a jdou se nejdříve řádně rozchodit na mimosoutěžní padesátku. Zatímco Kwjetova kalkulace: „ OS nebo smrt“ se ukázala být špatnou volbou v případě, Janka se zdá se vyplácí. Poté co Kwjet i Kajoch odpadají zůstávají ve hře o Os pokus pouze dva. Míra s náskokem hodiny a Janek se svým naprosto strojovým tempem a stoickým klidem. Ostatní ovšem nadále pokračují ve snaze ujít co nejvíc metrů celkem. Ve hře jsou totiž kromě sportovní ctižádosti ještě další ceny od firmy Petzl – Dvojkladky Geminy pro prvního, ID-čko pro druhého, Gri-Gri pro třetího a na třicet dalších čekají ještě čelovky Tika, stejně tak i na první tři lajnerky. (foto.....2-4 ks).

Míra padá po 69-ti! Obrátkách na třicítce a je jasné, že s výkonem 2100 m bude v OS nejhůře druhý. Janek stále krouží a pomalu ukrajuje z Mírova náskoku. Bitva o umístění v počtu zdolaných metrů celkem se rozhořela mezi Smoldou a Daemonen. K všeobecnému překvapení se ani na dalších lajnách nezahálí a kromě jedné „gumy“ se u všech nástupů na lajnu musí pár minut čekat, než se po pádu uvolní. Nikdo se nevzdává a čas letí.(foto1-3 ks).

Janek padá a s výkonem 2730 metrů bez pádu na první pokus (90 otáček!), jasně vítězí v OS pokusu. Tím také ovšem končí pro bolest zad a ve hře o celkové vítězství už zůstávají pouze Smolda, Daemon a Míra. Do konce Maratonu zbývá posledních pár minut, všude se finišuje!

5...4...3...2...1... KONEC! Spontánní potlesk všech účastníků!

Patří nám všem. Všem kdo přijeli a zúčastnili se unikátní akce a mnohdy si sáhli na dno vlastních sil a: „překonali svůj limit“.

Pínovi a jeho lidem za skvěle připravený, posekaný a vyklizený prostor pro lajny a zázemí v Kempu pod Císařem.

Firmě Petzl za materiální a logistickou podporu.

Týmu lidí kteří, se podíleli jako rozhodčí a pět hodin neúnavně sledovali dění na lajnách.

Všem kdo pomáhali s natahováním- většinou vlastních lajn! (grupenfoto)

A jak to tedy dopadlo?

Celkový počet zdolaných metrů – 58800!?

Nejmladším účastníkem byl vyhlášen Míša Svoboda 9 let který se podílel 725-ti metry!

Nejpřesněji tipující byla Peťula která tipovala že se ujde 5850 m. (foto Míša)

Nejlepší dívky:
1. Prcek (Klára).... 960m (30m OS)
2. Terka ............ 930m (30m OS)
3. Gábina.............930m (0 m OS)

Pořadí v Os pokusech:
1. Janek Galek (Polsko).............................2730m
2. Míra ( Slacklive webmaster)...................2100m
3. Kajoch (Singing Rock Slackline Team)......1260m

Absolut Distance:
1. Míra (Slacklive webmaster) ...................4950m
2. Daemon (Polsko)..................................4890m
3. Smolda (Singing Rock Slackline Team)......4560m

Výsledková listina (zde)

Sobota noc: Fireshow , lampiónline a regé kapela nejen pro účastníky slacktripu.(foto)

Neděle:

Longline 107m. Vzdálenost byla dána možnostmi Kempu pod Císřem. Pro tentokrát se tudíž ,již letitý český rekord-124m.(září 2007-Chemnitz-Kolouch), překonat nepodařilo. Ovšem podle toho jak si například Kwjet nebo Kajoch s touto vzdáleností hravě poradili, je jasné, že v případě, že se někdy podaří napnout lajna delší, bude se rekord přepisovat.

Slackline Zdar! Kolouch.